Hem > Allt, Krönikor > ”Äh, vem bryr sig – det är ju fejk?!”

”Äh, vem bryr sig – det är ju fejk?!”

Vi har nog alla upplevt den, eller liknande fraser, från wrestlingfans.

Andemeningen är att wrestling är uppgjort och därför kvittar det om saker inte är logiska (i wrestlingvärlden). Om storylines inte följs upp är det inga problem, alla vet ju att det är fejk så vem bryr sig? Om annonserade matcher uteblir helt utan anledning ska man bara förbi se det, wrestling är ju ändå inte på riktigt så det gör inget. Om saker är motsägelsefulla jämfört med förra veckan ska man bara låta det gå förbi okommenterat och med en axelryckning bara konstatera att wrestling är fejk och därför spelar det ingen roll.
Jag kan bli rätt irriterad på det här tankesättet: Att man slappt hävdar att det inte betyder något eftersom alla ändå vet att det är uppgjort. Gäller samma sak i filmvärlden? Hade det varit okej att man i slutet av Rocky IV bara droppar slutmatchen och låter filmen handla om något helt annat, och sen bara rycka på axlarna och mena på att alla ändå vet att film är uppgjort så någon handling är inget man ska fästa sig vid. Eller om Rocky och Drago går från dödsfiender till bästa vänner mellan två scener utan något som förklarar det? Det bara råkade vara så att manusförfattaren vill ha dem till bästa vänner och skrev in det utan att ge tittarna en förklaring. Hade det accepterats?

Ett bra och ett dåligt exempel från AEW:

DÅLIGT EXEMPEL: Cody fejdar med Lance Archer och Jake Roberts. Jake har hotat Brandi med otrevligheter vilket Cody såklart tar på fullaste allvar. På WND brottas Cody tidigt på kvällen (så vi alla såg att han var på plats) och lite senare flankerar Brandi QT Marshall under hans match mot Archer, som såklart har Jake med sig in. Efteråt däckas Brandi och Jake ormar henne. Även om kommentatorerna gav ett halvhjärtat argument till varför Cody inte räddade henne (”han bytte om i omklädningsrummet som ligger långt iväg”) låter det otroligt att inte Cody själv insåg att han kanske borde hålla sig nära ringen med tanke på att han VISSTE att Jake och Brandi skulle vara vid ringside samtidigt senare på kvällen. Men han tyckte uppenbarligen det var viktigare att duscha än att se till att hans fru inte råkar illa ut av någon som sagt rakt ut att han tänker göra det. Detta är ett exempel på DÅLIG bokning.

BRA EXEMPEL: För några veckor sedan Matt Hardy taggade med Young Bucks där Butcher & Blade skulle attackera Bucks efteråt. På något sätt behövde de få ut Matt från ringside för att förklara varför han inte stannade kvar och hjälpte Bucks, därför bokade de in en skada på Marq Quen som fick hjälp ut efteråt av Isiah Kassidy, Joey Janela och just Matt. På så vis var inte Matt nära till hands utan att för den sakens skull tumma på logiken, han hjälpte ju Quen ut och var därför inte kvar vid ringside. BRA bokning!

I det förstnämnda exemplet skakade jag bara på huvudet åt bokningen men köpte det helt och fullt i andra. Smådetaljer kanske, men inte desto mindre viktigt. Wrestling är inte Kalle Anka-tidningen där handlingen nollställs efter varje vecka.

Jag vet att wrestling är uppgjort. Det vet alla som ser det. Detsamma gäller film. Det hindrar inte att man kan bli känslomässigt engagerad ändå. Argumentet att man ska förbise det med argumentet att ”det är fejk, vem bryr sig?” faller platt när man inser att samma personer gällande konstformer som litteratur/film/teater etc. knappast hade varit lika förlåtande.

Peace out.

Kategorier:Allt, Krönikor
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: