Hem > Blandat > En lista på mina *****-matcher!

En lista på mina *****-matcher!

En lista på mina *****-matcher!

– ”Behöver man fundera på om en match är fem stjärnor är den inte fem stjärnor” (parafras) – Dave Meltzer.

En kompis hörde precis av sig och undrade om jag kunde slänga iväg en lista på alla matcher jag gett full pott. Visst kunde jag göra det, men tänkte att jag också kunde passa på att skriva ett inlägg om dem så ni andra förlorade själar slipper vada igenom mina texter för att vaska fram dem på egen hand om ni också vill ha den.

Jag läser/hör många som slänger ur sig ”fem stjärnor” lite hipp som happ om matcher de gillar. Det får de gärna göra, även om jag tycker att det ger inflation i betyget om betyget ges ut till för många matcher. Man kan förvisso tolka det som att man uppskattar många matcher men för min egen del är jag väldigt återhållsam med högsta betyg (brukar för övrigt kritiseras för att vara för snål med betygen rent generellt). Jag har räknat ut lite snabbt att efter att jag började recensera wrestling 1999 har det blivit ungefär 30.000 matcher jag betygsatt genom åren, och i dagens läge har jag endast elva matcher som jag anser förtjänar högsta betyg. Det är i snitt en sedd match vartannat år jag anser förtjänar betyget. Med andra ord kan man nog inte påstå att jag strösslar med mina femmor, och det är precis den tanken jag vill uppnå eftersom jag anser att högsta betyg är heligt och inget som ska delas ut för lättvindigt.

Vad gör då att en match får fem stjärnor för mig? Svaret är dock förutsägbart torrt och tråkigt: Det beror på. Jag sitter inte med formulär under matcherna och bockar i saker som behövs för att en match ska förtjäna högsta betyg. Under och precis efter jag sett matchen gör jag en samlad bedömning och då är detaljerna mindre viktiga. För mig är det viktiga att matchen inte bara är ”intellektuellt bra” utan måste även ge en euforisk känsla i kroppen. En känsla som gör mig upprymd och nästan känns som en kick. Den känslan är omöjlig att uppnå artificiellt och är något ostyrbart som kan infinna sig när man som minst anar det.

Men generellt sätt kan man säga att en femstjärnematch måste innehålla bra och trovärdig wrestling, gärna starka personligheter, minimalt med botchar och/eller trista partier och helst en bra story om VARFÖR de möts. En bra finish är nästan alltid ett måste, annars känns det som om matchen saknar något och då blir det inte fem stjärnor. Om alla (eller i alla fall många) beståndsdelar klaffar är det större chans att det blir en femma.

– Men innan du går igenom listan bör du tänka på följande:

A. Detta är en lista på matcher som IDAG har fem stjärnor. Det har hänt att jag gett betyget till matcher och sedan sänkt det vid efterföljande tittningar. Två jag minns på rak arm är Jerry Lynn-RVD från Hardore Heaven 1999 och Benoit-Angle från Royal Rumble 2003. Angle-matchen har jag idag på ****1/2 och RVD-matchen har jag nog inte sett på snart 20 år där vågar jag absolut inte uttala mig. Men jag har en känsla av att den lär sjunka drastiskt nästa gång jag ser den. Likaså kan det finnas matcher jag idag har på lägre än fem men som jag uppgraderar till fem i framtiden. En match på listan (Bret vs. Owen) gav jag *** vid första tittningen för många herrans år sedan men den har avancerat upp till högsta. Så det finns båda varianterna.

B. Det är oerhört sällan jag ger högsta betyg till matcher jag bara sett en enda gång. På listan är det bara de två sista som jag gjort det med, i övrigt har jag sett matcherna ett par gånger för att kunna försäkra mig om att jag verkligen anser att de förtjänar det. Eller helt enkelt bara ändrat uppfattning om.

(Ett litet sidospår; Den ultimata förutsättningen för att kunna uppskatta en match till fullo innebär att allt runtom är perfekt. Att jag är mätt och belåten, mår allmänt bra både fysiskt och psykiskt, är sugen på wrestling (tro det eller ej men det är inte alltid jag är det när jag skriver) och inte känner någon stress. Är jag däremot trött, har huvudvärk och sneglar på klockan för att hinna få ut texten innan jobbet kan jag inte fokusera på matcherna så mycket jag borde för att kunna ge en rättvis bild av den. Men samtidigt hade det inte blivit mycket recenserande om jag bara kan skriva under helt perfekt förutsättningar.)

C. Jag kan bara betygsätta det jag ser. Duh! Jag har i stort sett aldrig sett Japan, än mindre följt det, och de lösryckta matcherna jag sett som folk rekommenderat har inte gett något eftersom jag ser dem helt kallt. Inte för att de varit dåliga men för att jag har noll relation till deltagarna eller storyn. Har man sett The Sopranos får man rysningar av slutminuterna i sista avsnittet men har man inte följt den utan enbart ser sista kvarten lär man troligen mest bara rycka på axlarna.

D. Matcherna är listade i kronologisk ordning eftersom det är totalt omöjligt för mig att rangordna dem internt. Dock är UT vs. Shawn min favoritmatch så den är ohotad etta.

E. Jag har bara kort citerat från mina recensionerna i listan, hela texterna finns förstås i respektive recension.

F. Viktigt att tänka på är att matcherna oftast inte kan ses i ett vakuum. När jag betygsätter dem tar jag ofta med upplägget bakom matchen (som att Undertaker ÄNTLIGEN kunde lägga vantarna på Shawn som alltid pipit iväg så fort det börjar hetta till) vilket såklart påverkar helhetsintrycket. Att bara se två random gubbar veva mot varandra utan att kunna storyn bakom gör sällan att man engagerar sig så pass mycket känslomässigt att man sugs in i matchen.

G. Jag garanterar inte att listan uppdateras om någon match tas bort/läggs till i listan efter den läggs upp.

– Då kör vi:

1. Ricky Steamboat vs. Randy Savage, WWE Wrestlemania III (1987-03-29).
”I mitt tycke en helt perfekt match. Inte bara storyn eller brottningen, utan att de sätter precis alla spots till fullo och jag tror inte ens de är nära att botcha något. Som jag brukar tjata om; Det är inte bara VAD som utförs utan HUR de utförs. Att se Steamboat utföra en armdrag på Savage är svårslaget. Två fullblodsproffs i ringen med andra ord. […] Man vet att en match är bra när man dras med i nearfallen även om man sett matchen otaliga gånger och vet hur den slutar. Inget mer att tillägga, denna är perfekt.”

2. Ricky Steamboat vs. Ric Flair, NWA Clash VI (1989-04-02).
”Detta är en av de bästa matcherna jag någonsin sett, och trots sina närmare 55 minuter kändes den inte speciellt lång och även om de upprepade sig några gånger lyckades de ändå hålla den underhållande rakt igenom. Inte bara brottningsmässigt, utan även agerandemässigt eftersom de kompletterar varandra oerhört bra eftersom Flair är en fantastisk heel och Steamboat en sympatisk babyface.”

3. Wargames: Sting’s Squadron (Sting, Barry Windham, Dustin Rhodes, Ricky Steamboat & Nikita Koloff) vs. Dangerous Alliance (Steve Austin, Rick Rude, Arn Anderson, Bobby Eaton & Larry Zbyszko), WCW Wrestlewar 1992 (1992-05-17).
”Förbannat bra och intensiv match som kändes som en riktig fight. […] Att köra ett såhär hårt och intensivt tempo i 23 minuter är imponerande även med så många brottare inne, och alla gjorde sitt jobb väl. Jag har tidigare hållit WarGames 1991 som bättre än denna, men efter att ha sett båda inom en treveckorsperiod måste jag ändra åsikt; Båda var väldigt bra men denna var något av det bästa jag sett.”

4. Bret Hart vs. Owen Hart, WWE Wrestlemania X (1994-03-20).
”Här har vi verkligen en match som har allt. Bra brottning, bra spots, bra story och bra agerande. […] Detta är en komplett match enligt mig då den har allt.”

5. Ladder: Razor Ramon vs. Shawn Michaels, WWE Wrestlemania X (1994-03-20).
”En riktigt fantastisk match du säkert själv sett ett antal gånger vid det här laget och det känns lönlöst för mig att rabbla upp allt som är bra med den, men eftersom jag är nördarnas konung gör jag det igen; gimmick-matchen var en fördel istället för hinder för storyn de försökte berätta, (nästan) alla spots sattes helt perfekt (det märktes att de är goda vänner) och tempot var bra. […] Jag håller fortfarande matchen som en av de bästa matcher jag någonsin sett.”

6. Shawn Michaels vs. Jeff Jarrett, WWE In Your House 2 (1995-07-23).
”Detta är en riktig pärla som jag älskar mer för var gång jag ser den. Den påminner mycket om Steamboat-Savage i det avseendet att det inte bara är VAD som görs utan HUR det görs. Man kan kopiera denna spot-för-spot och ändå inte få den en tiondel så bra, Shawn och Jarrett sätter precis alla spots till perfektion, allt ser väldigt, väldigt bra ut, allt känns väldigt vältimat och den håller ett bra tempo rakt igenom, där även Roadie gör sin del som irriterande manager åt Jarrett. Några minuter in i matchen upptäckte jag mig själv med att bara titta utan att anteckna, vilket torde vara ett bra tecken på att jag var så inne i matchen att jag glömde det. […] Fulländad match där allt sattes perfekt.”

7. HIAC: Undertaker vs. Shawn Michaels, WWE Badd Blood 1997 (1997-10-05).
”Välkommen till min favoritmatch, en match jag har älskat sedan första gången jag såg bilder av den i WWF Magazine och kände att jag MÅSTE se den. Precis allt är perfekt utfört i den; Bra brottning, bra spots, bra agerande från båda, bra tempo och Kanes debut kunde inte fått honom att se ut som ett större monster.”

8. Three Stages of Hell (2/3 Falls): Steve Austin vs. HHH, WWE No Way Out 2001 (2001-02-25).
”Förbannat bra match, troligen en av de tio bästa matcherna jag någonsin sett. Bra arbete hela vägen med två fullblodsproffs som verkligen hade kemi ihop och fick (nästan) allt att se bra ut. Det är ganska imponerande att de lyckas hålla matchen intressant i hela 40 minuter, det är inte många som lyckas med det. […] En perfekt match.”

9. Streetfight: Shawn Michaels vs. HHH, WWE Summerslam 2002 (2002-08-25).
”Så gott som perfekt match, alla spots kändes viktiga för storyn (ingen utfyllnad för att de ska get their shit in), båda sålde väldigt bra (ingen chock eftersom de är proffs och bra vänner) och JR ökade på dramatiken med sin kommentering. Det är inte en av de bästa matcherna jag sett in-ring-mässigt, men hela paketet var så pass bra att jag ger den full pott.”

10. Streetfight: Johnny Gargano vs. Tommaso Ciampa, NXT Takeover Chicago II (2018-06-16).
”Wow. Jag vet inte vad jag ska säga. Wow. Jag hade förväntningar på en väldigt bra match här men den överträffade vida mina förväntningar med råge.”

11. Young Bucks vs. FTR, AEW Full Gear 2020 (2020-11-07).
”Jag strösslar inte med toppbetyget utan vill bara sätta det när jag anser det verkligen, verkligen, verkligen är befogat. Detta var ett sådant tillfälle. Att beskriva allt bra i den skulle ta upp alldeles för mycket plats i anspråk (både du och jag vet att du bara skummar matchbeskrivningen ändå) men sammanfattningsvis tycker jag allt i den funkade.”

(Detta skrevs 2020-11-15.)

Kategorier:Blandat
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: