Hem > NXT TV 2021 > NXT 2021-02-03 – Varning för svammel!

NXT 2021-02-03 – Varning för svammel!

NXT 2021-02-03 – Varning för svammel!

– Stiltje. Det är nog ordet jag skulle vilja beskriva NXT med. Det är fortfarande en bra show men något saknas. Det tillkommer och försvinner folk, men ändå saknas det något. När NXT startade 2010 var det mer en tävling för att få fram nya talanger (lite roligt att Daniel Bryan hade maineventat shower framför större publik än WWE hade redan innan han kom hit) men det blev sämre för varje säsong innan de skrotade den idén och istället bokade showen som en vanlig wrestlingshow, dock under samma princip: att skapa nya stjärnor. Under lång tid följde det en viss mall; folk debuterade, pushades, blev stjärnor och efter en tid befordrades de till MR. Detta gjorde dels att de själva fick brottas inför en större publik men också att nya talanger fick chansen att skina i NXT innan även de skickade upp till MR.

Den första mästaren i NXT var Seth Rollins. Strax efter att han förlorade bältet till Big E försvann han till MR. Big E gjorde samma resa. Bo Dallas gjorde samma resa precis efter Big E. Därefter gjordes samma sak – med få avvikelser – i tur och ordning med Pac, Sami Zayn, Kevin Owens, Finn Balor, Samoa Joe, Shinsuke Nakamura, Robert Roode, Drew McIntyre, Andrade, Aleister Black, Tommaso Ciampa, Johnny Gargano, Adam Cole, Keith Lee och Karrion Kross. Av dessa var/är det bara tre stycken av allihop (Joe, Naka och Balor) som haft bältet en andra gång. De övriga har nästan omgående efter bältsläpp försvunnit till antingen RAW eller SDL och lämnat plats för nytt fräscht folk i toppen i NXT. Saker rörde på sig snabbt, folk kom och gick innan man hann tröttna på dem (även om det såklart fanns undantag). Även tämligen limiterade wrestlers som Dallas och Roode funkade eftersom de inte hängde kvar efteråt utan fick nytt liv på andra shower, och även om ingen av dem lyckades på MR var de åtminstone inte kvar och sänkte NXT som show.

Idag har flera av toppnamnen varit i NXT i flera år. Balor har redan haft en vända på MR innan han återvände så jag vet inte hur man ska räkna där, men Ciampa och Gargano har varit här sedan 2016 och Undisputed Era har varit där sedan 2017. Bra killar allihop men det känns ändå lite som att de trampar vatten. Jag vet att Ciampa och Gargano slagits för att få stanna i NXT istället för att flyttas upp; Ciampa för att han inser att kroppen inte orkar med tempot efter alla skador och Gargano för att han helt enkelt trivs bäst där även om pengarna inte är lika bra. Men för mig som tittare har den där härliga känslan försvunnit från NXT där man hela tiden fick nya fräscha namn som ersatte de som lämnade. Idag är det knappt någon som lämnar och det ger aldrig något större avtryck på showen som bara fortsätter som vanligt. Men samtidigt inser till och med min 91-åriga farmor (som sett ungefär noll matcher i sitt liv) att de skulle misshushållas å det grövsta på MR så det är kanske bättre att de stannar i NXT. Tittar man på toppnamnen 2012 och 2014 och 2016 ser man att det är helt olika namn. Ser man från 2017 fram till idag är det i stort sett samma. Bara det gör att produkten känns stillastående. Plus att ökningen från en timme till två också gjorde att fler behövdes användas varje vecka.

Jag är medveten om att jag svamlar, och jag vet knappt själv vad min poäng är, men jag saknar NXT som det var för några år sedan när det både bjöds på fantastiska Takeovers (idag är de ”bara” bra, 2020 fick alla utom en tummen i mitten, 2017 fick alla fem tummen upp) och det var en stor personalomsättning så det hela tiden hölls fräscht och intressant.

Nåväl.

– Vic Joseph, Wade Barrett & Beth Phoenix kommenterar.

Wade twittrade ut förra veckan att han efter tretton år äntligen blivit amerikansk medborgare, så hela SW-redaktionen (jag och Vobban) gratulerar honom till detta. Lite senare i showen fick han idolbild på Jim Duggan av Vic och en av Beths hemmagjorda äppelpajer eftersom det är det mest amerikanska som finns.

1. DRC, semifinal: Kacy Catanzaro & Kayden Carter vs. Dakota Kai & Raquel Gonzalez.
KC & KC har inte bara matchande namn utan även matchande outfits. Bra liten match, även om allt Kacy är inblandad i ser lite off ut. Det kan inte bara vara hennes motståndare om det nästan alltid blir så i hennes spots. Hon klättrar upp på en pelare och dyker ner i en bra spot, men så fort hon ska interagera greppmässigt ser det som sagt lite off ut. Hon utför en 936-volt (ingen aning, drog bara till med en siffra) på Gonzalez men Kai räddar innan tre. Tyvärr lite försent så domaren måste självmant sluta räkna innan hon avbryter. Slarvigt. Gonzalez avslutar Kacy med One Arm Powerbomb efter 9:33. Vinnare: Kai & Gonzalez. **1/2

– Toni Storm är redo för Io Shiari, inte ens Mercedes Martinez kan stoppa henne. Känns onekligen som en tremanna på Takeover, som för övrigt fått undertiteln Vengeance.

2. Leon Ruff vs. Austin Theory.
Johnny Gargano är med in. Bra match. Theory är en perfekt heel och Johnson är en perfekt babyface. Och båda är jättebra workers. Theory drop-toeholdar honom i hörnan så Wade noterar att han nog får besöka Isaac Yankem efter matchen. Leon gör en Eddie Guerrero där han klappar händerna och lägger sig för att få det att se ut som om Johnny slog honom. Domaren bannar därför honom från ringside, vilket blir viktigt senare efter matchen. Eddie-referens här (Wade säger hans namn) och Vickie på Dynamite på andra kanalen bara någon timme emellan, 15 år efter Eddies död. Det är rätt imponerande. Leon gör comeback men tyvärr fintas han och Theory avslutar med ATL efter 6:19. Efteråt gör han en till men Dexter Lumis räddar och tar en bit av hans hår. Kan vi lämna voodoo-tramset till Fiend på RAW tack? Antar att det var därför vi behövde få bort Gargano från ringside tidigare så han inte skulle kunna rädda. Vinnare: Austin Theory. ***

– Video med bakgrunden till Xia Lis och Boas storyline. Tian Sha, den flera tusen år gamla ledaren (låter som RAWs målgrupp), är deras mentor. Storyn började för aplängsedan där en prinsessa tränades av en drake för att ta tillbaka tronen till familjen. Något i den stilen, detta är nästan lika lökigt som Fiend/Alexa Bliss på RAW så jag lyssnade knappt ens med ett halvt öra. Li och Boa är tydligen hennes ättlingar. Jag vet inte ens om de är faces eller heels, och om jag känner WWE rätt vet de inte ens det själva och kommer vända dem arton gånger innan de ens debuterar i ringen som de karaktärerna.

3. DRC, kvartsfinal: Gran Metalik & Lince Dorado vs. Joaquin Wilde & Raul Mendoza.
Bra match. Hetta på Metalik och tag till Dorado för rensning. Några fina spots utförs men Mendoza ser ut att slå bakhuvudet när han tar ett dyk vid ringside. Dorado äter en russian legsweep/running kick-kombo för tre efter 6:50. Efteråt kommer MSK in och hypar nästa veckas semi mot vinnarna här. Vinnare: Wilde & Mendoza. **1/2

– Pete Dunne kommer in flankerad av Danny Burch och Oney Lorcan. Dunne vill ha en titelmatch mot Finn Balor. Balor kommer in och börjar med att tråka honom för att han gömmer sig bakom dem. De lämnar ringen. Balor ger honom en titelmatch på Takeover. Edge kommer in till en bra pop, och de säger att detta är hans NXT-debut vilket säkert kan stämma då det debuterade 2010 och han la av dryga året senare. Han låtsas fundera på att utmana NXT-mästaren och säger att det som drog honom tillbaka till ringen var ”det andra W-et i namnet” medan MR satsar mer på E-et. Edge är alltid bra, och de andra var intensiva mot varandra men jag vet inte om segmentet var så lyckat eftersom det nog inte finns en enda människa som tror han kommer utmana någon av dem. Tyckte bara detta fick NXT att se sopigt ut jämfört med MR.

– Gargano får veta att han ska sätta bältet på spel mot Kushida på Takeover varpå bråk med nämnda Kushida uppstår.

4. Jessi Kamea vs. Toni Storm.
Robert Stone och Aliyah är med Kamea in. Den hinner knappt börja innan Mercedes Martinez kutar in, dock får hon inte tag på Storm utan sopar istället till Kamea för DQ efter 1:20 i sin iver att komma åt Toni. Bråket följs av att Io Shirai kommer in och ser på dem medan de slår ihjäl varandra och efteråt sätter hon en moonsault på båda två. Vic kallar henne ”best WRESTLER i the world” så jag antar han blir dragen i örat över denna svordomen. Vinnare via DQ: Jessi Kamea (hennes första TV-vinst i WWE). NR

5. NXT CW-champ Santos Escobar vs. Curt Stallion.
Titelmatch. Joaquin Wilde och Raul Mendoza är med in. Rätt basic match. Curt får in några hopespots innan Santos – inte helt oväntat – vinner med en Phantom-driver efter 9:59. Ytterligare en sådan levereras för skojs skull efteråt. Tre månaders uppbygge för DETTA? Vinnare: Santos Escobar. **1/4

– Karrion Kross kommer in efteråt, sänker Mendoza och Wilde och säger åt Escobar att han ”får tid”. Antar att spelkortet Escobar fick förra veckan var från Kross, men detta är ju två heels?

– Mer med Kross: Han träffar på Edge backstage och säger att han gör bäst i att utmana någon annan än NXT-mästaren eftersom Kross tänker ta bältet och då blir det surt för Edge om han vill ha en match mot honom.

6. DRC, kvartsfinal: Adam Cole & Roderick Strong vs. Tommaso Ciampa & Timothy Thatcher.
Även om Cole & Strong är ett bättre team tycker jag Ciampa & Thatcher är betydligt intressantare eftersom det bildades efter att de slagits mot varandra och därför har en annan respekt för varandra än de andra två har. Hetta på Roddy och tag till Cole som rensar innan Willow’s Bell avslutar Roddy efter 14:40. Vinnare: Ciampa & Thatcher. ***

– Grizzled Young Veterans, som möter Ciampa & Thatcher nästa vecka, kommer in och konfronterar dem och bråk uppstår medan showen avrundas.

– Nästa vecka: MSK vs. Wilde & Mendoza, GYV vs. Ciampa & Thatcher, Shotzi & Ember vs. Candice & Indi Hartwell i tre DRC-matcher samt Cameron Grimes!

SLUTSATS: Bra show helt klart, men tämligen livlös. Den stora hypen att Edge skulle delta kändes också tämligen meningslös.

(Den här recensionen skrevs 2021-02-04.)

Kategorier:NXT TV 2021
  1. Patrik Nilsson
    2021-02-07 kl. 11:54

    Gillar verkligen när du lägger in lite längre analyser av dagsläget. Inget du ska tvinga fram, men heller inget du ska undvika. Det är underbart när du bedömer match för match, så klart, men att du ger din bild av ett större perspektiv ibland är bara välkommet.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: