Hem > WWE RAW 1997 > RAW 1997-04-07

RAW 1997-04-07

RAW 1997-04-07

– Denna hade jag inspelad från DSF och tror nog jag sett den över 20 gånger mellan 1997 och 1998. Dock med tyska kommentatorer så detta blir en ny upplevelse med originalkommenteringen.

– Vince, Honky & JR kommenterar.

1. WWE Tag-champs Owen Hart & British Bulldog vs. Godwinns.
Titelmatch. Kort och koncis match där anglen efteråt fick mest fokus. Shawn Michaels dyker upp bild-i-bild och hypar sin promo senare ikväll om Bret Hart och säger att ”allt kan hända på live-TV”, blinkblink. Därefter får vi en bib-promo med Legion of Doom som möter Tag-mästarna på IYH vilket de än är. Hetta på Phinneas och tag till Henry som rensar, Bulldog avslutas men Owen däckar Henry och pinnar honom efter 7:02. Efteråt konfronteras Owen & Bulldog av LOD, och i kaoset råkar Henry sloppa LOD när Owen & Bulldog flyttar på sig. Vinnare: Owen & Bulldog. **

– Owen och Bulldog garvar eftersom de fick sina antagonister att bli sura på VARANDRA istället för på dem, och Owen noterar att de minsann är ”World Wrestling Federation champions” vilket låter fel men är naturligtvis tekniskt sett helt korrekt. Steve Austin gormar på dem innan han kommer in för sin match, för att hålla Austin vs. Harts-upplägget levande. Gillar hur saker och ting flyter in i varandra på ett logiskt och icke tillgjort sätt. Så bokades tidiga ECW och gjorde att man inte kunde slita sig från showen eftersom innan ett segment hann avslutades hade nästan redan påbörjats.

2. Steve Austin vs. Billy Gunn.
Börjar bra men tvärdör efter cirka en minut. Dels känns det konstigt att Austin, som inte haft större bekymmer med toppnamnen i WWF, helt plötsligt har svårigheter med en avdankad tag-wrestler. Och dels är matchen tråkig i sig självt. Honky kommer för övrigt in med Gunn här i ett försök att värva honom som sin nye adept, för Gud ska veta att är det något som skriker omedelbar succé är det BILLY GUNN. Ganska kass angle som både Gunn och Honky spytt på i diverse shoots för övrigt. Austin avslutar med en Stunner efter 6:10. Vinnare: Steve Austin. 1/2*

– Efteråt försöker Honky bygga upp Gunn genom att hävda att han ”sett hundratals timmar av hans material” men Gunn blir inte mer sugen på att joina hans stall utan däckar honom istället. Att utan att skämmas avslöja att man frivilligt sett hundratals timmar med Billy Gunn-matcher motiverar onekligen en käftsmäll. Detta blev dock ingen faceturn av Gunn, som fortsatte vara heel och fejda med Jesse Jammes.

– Nästa veckas RAW går från Johannesburg, Sydafrika och för att hypa detta (varför det nu bör hypas) kommer befälhavaren för Truth Commission in. JR: ”Who’s this yayhoo?”. Jag trodde först det var samma kille som var General Adnan men den här liraren heter tydligen Robin B. Smith och är en sydafrikansk skådis som hade en liten stint i USWA med Truth Commission strax före detta. När jag ögnar igenom listan på filmer han medverkat i känns det som att det till 90% är Chuck Norris/JCVD-filmer som visas mitt i natten på Kanal 5. Fast inget negativt med det, min ömma fader brukar säga att en bra film måste innehålla tre saker; ”Djungel, pang-pang och Chuck Norris”. Bret Hart dyker upp på Titan-Tron via länk från Sydafrika och hypar nästa veckas show, och för att etablera att han inte är här ikväll så Owen och Bulldog får representera Hart Foundation på egen hand. Ganska trist segment, Robin B. Smith malde på om oväsentligheter i en evighet innan Bret dök upp för att tala om att han inte är här. (WWF skickade halva styrkan till Sydafrika i förväg och den andra flög dit direkt efter RAW.)

– Fantastisk promo med Shawn Michaels i ringen! Tekniskt sett är det en intervju med Vince, men han säger inget utan Shawn sköter det verbala på egen hand. Det är en lång promo (cirka 12 minuter) men den är engagerande hela tiden, mycket för att Shawn har karisma som ingen annan men också för att den innehåller flera shootbetonade uttalanden. Han säger att han och Bret Hart avskyr varandra (”inte bara i ringen utan även utanför”), vilket såhär i efterhand blir ÄNNU starkare när vi vet att det verkligen var så på riktigt. Han säger att han inte hade några bekymmer med att spela andrafiol till Bret när Bret pushades (han menar nog 1992-1995) men när det var Shawns tur att skina började Bret gnälla och jobbade till honom under protest (Mania 12). Fast han använder förstås andra ord. Därefter tog Bret ledigt ett tag ”för att se när Shawns push drog ner ratingen så Vince skulle komma krypande till Bret och be honom återvända”. Oerhört stark tobak. Han säger att Vince förtjänar en champ som ”sliter röven av sig för WWF” och denne någon är Shawn. Han avslutar promon med – och håll i hatten nu – att säga: ”Bret Hart, your obsession with me and the World Wrestling Federation Championship will ultimately be, and I want you to read my lips, it will ultimately be your destruction”.

Stark tobak såhär dryga halvåret innan Montreal! Till slut får Owen och Bulldog, som sett spektaklet via monitor backstage, nog och rusar in men Shawn håller dem på avstånd med en stol. Fantastiskt segment som var bra i sig självt men blev ÄNNU bättre med facit i hand om relationen mellan Bret och Shawn. Tyvärr säger Dave Meltzer i WON att segmentet ”got murdered in the ratings”, och på Nitro samtidigt visades en nWo-promo vilket kanske förklarar saken.

Bret blev PISSED över Shawns promo, och Vince sa att Shawn gick över gränsen och skulle dras i örat efteråt men det är Bret rätt säker på inte hände då Vince säkert var med på det som sades. (Brets bok sidorna 422-425.)

– WAR ZONE:

3. Headbangers vs. Barry Horowitz & Freddie Joe Floyd.
Det händer mer runtom matchen än match i sig, som är rätt tråkig. Antingen har jag förträngt den helt eller så var den bortklippt från DSF för denna minns jag inte alls medan jag minns allt annat ikväll. Vernon White (Ken Shamrocks motståndare ikväll) dyker upp i en bedrövlig bild-i-bild-promo och ”hypar” matchen, men gör det så lågmält och torrt att ingen kunde tro att han ens kunde bjuda på motstånd, än mindre vinna. JR noterar att ”jag och Jerry Lawler” ska till Sydafrika efter detta varpå Honky direkt noterar att han hört att det finns ”crazy little women där” och gärna ”vill ha en”. Eftersom detta var under tiden hans relation med Lawler var infekterat (vilket den var till för några år sedan) kan jag inte låta bli att tänka att det är en pik emot honom. Apropå pik, detta måste varan en pik mot de som inte zappade över till Nitro istället. Hetta på Barry och – åtminstone i teorin het – tag till Freddie (Tracy Smothers) som rensar innan han avslutas med Stage Dive (powerbomb/flying legdrop-kombo) efter 4:32. Vinnare: Headbangers. 1/4*

4. No Holds Barred Exhibition: Ken Shamrock vs. Vernon White.
Kuriosa: Jag vet att Shamrock brottats innan den här stinten, men jag kände inte till att han gick en tryout mot Barry Horowitz 1989 som även listas på Cagematch som hans första match någonsin. Oklart om det stämmer. Nåväl, detta är hans debut andra och sista (senaste?) vändan. Jag kan inget om UFC/MMA och bryr mig ännu mindre, men grepp kopplas och Ken vevar loss så Vernon tappar ut efter cirka 2:00 (ingen matchklocka). Jag kan som sagt inget om UFC men Dave Meltzer noterade i WON att ”this was real bad”. Vinnare: Ken Shamrock. NR

Gällande White är det lite lustigt att jag fortfarande minns hans namn från just denna matchen, och under årens lopp har jag stött på det i WON (de första åren jag prenumererade läste jag ALLT i den, även UFC) och genast förknippat det med matchen mot Ken på RAW. I övrigt känner jag inte till ett dugg om honom men läste på Wiki att Ken var hans mentor i MMA. Såg på Cagematch att detta, inte helt oväntat, var hans första wrestlingmatch och sedan gick han ytterligare en så sent som 2019 på en PPV (!), som mest innehöll folk som senare hamnade i AEW.

– JR intervjuar Ken efteråt men han hinner knappt säga något innan Vader, som snart ska gå match, är på väg in. Det blir en konfrontation för att sätta upp Kennys första riktiga WWF-match, och jag älskar jag hur han inte viker en tum här utan står kvar trots Vaders aggressiva stil mot honom. Ser badass ut på riktigt. Diverse löst folk som domare och funktionärer separerar dem dock innan det blir fysiskt, och jag bara ÄLSKAR hur Pat Patterson lyckas hamna mitt i bild med en cigg bakom örat. Inte ens när han skulle vara med på TV en liten stund kunde han ta bort den.

Ken undrar i efterhand om WWE ville att han skulle faila där eftersom de bokade honom omgående i en PPV-match mot Vader, när andra fick köra houseshows för att bli varma i kläderna. Det var trots allt fyra år sedan han senaste gick en wrestlingmatch. Men han kände att han hittade sin roll snabbt ändå, även om brottare utan amatörbrottningsbakgrund var nervösa inför deras matcher eftersom han tenderade att vara rätt stiff. (Shoot-intervju från 2002, dock hittar jag inte vem som gett ut den. Troligen RF eller Highspots.)

5. Vader vs. Frank Stalletto.
Paul Bearer är med in. Antar att matchen bara var ett svepskäl för att få till konfrontationen med Kenny. Vader dominerar den stackars jobbern så stifft att han antagligen fortfarande har blåmärken från den innan han pinnar honom efter 2:17. Vinnare: Vader. NR

– Gorilla Monsoon säger att Sid inte är här ikväll (ute med ryggskada) och att ryktet säger att han kanske missat planet eller varit i en bilolycka. Anledningen att jag nämner detta är att han två månader efter detta var inblandad i en otäck bilolycka med Flash Funk, Doug Furnas och Phil Lafon som ledde till att han lämnade förbundet. Gorilla har utsett Austin till ersätta om Sid inte dyker upp, och jag älskar hur Austin ”vägrar brottas igen bara för att rädda er show” med gör det i utbyte mot att han får möta Bret Hart på IYH. Välskrivet; de bokar bara inte in honom som ersättare för att dryga ut cardet vilket hade känts konstigt för en kaxig enstöring som Austin. Här fick vi veta varför han ställer upp (match mot Bret) samtidigt som den hypar nämnda match (Bret vs. Austin) och förklarar varför den blir av även om de mötts flera gånger redan och Bret försöker undvika honom.

– Mankind med en in-ring-promo om vad han ska göra med Undertaker på IYH 14. Bra och passionerad promo. UT replikerar på Titan-Tron.

6. Steve Austin vs. Mankind.
Redan i WWENs beskrivning stod denna matchen med som lockbete, så ingen större skräll att det ändrades från Sid vs. Mankind till detta. Bearer är förstås med in. Owen och Bulldog gör en bild-i-bild-promo där Owen anser att Bret var ”screwed” eftersom han tvingas att möta Austin på IYH. Vänta du bara till november. Vild match där fokus mest ligger på Owen och Bulldog som kommit in i publiken. Mankind bumpar in i staketet med bakhuvudet vilket kan inte kännas alldeles för skönt. LOD jämnar ut oddsen en smula och vader kutar in för att attackera Austin men träffar Mankind av misstag för en no contest efter 10:41. Borde varit DQ men tydligen inte. Mankind börjar veva mot Vader men Bearer lyckas lugna dem till slut (detta var ett frö till Mankinds faceturn). Vinnare: Ingen. **3/4

SLUTSATS: Shawns promo bör du se, men även maineventet var bra. Rent allmänt var det en underhållande show.

(Den här recensionen skrevs 2021-02-10.)

Kategorier:WWE RAW 1997
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: